5 belangrijke tips om een nog betere ondernemer te worden. (deel 1)

Sommige mensen lijken “geboren ondernemers” te zijn. Zij hebben vanaf hun jonge jaren de gaven voor zakelijk succes: passie, creativiteit, leiderschap, doorzettingsvermogen, enz. En als ze hun plannen voor het starten van een bedrijf bekend maken aan vrienden, familie en relaties, zeggen deze mensen vaak dat hij of zij ervoor geschapen is.

Er is echter, behalve de genoemde gaven, veel meer nodig voor ondernemerschap. Bovenstaande factoren alleen zijn geen garantie voor succes. Je hebt ook de zakelijke basiskennis en ondernemersmentaliteit nodig. Beiden kunnen geleerd worden. Specialisten hierin kunnen je duidelijk maken hoe training in ondernemerschap, formeel of informeel, je helpt om verder te komen in de toekomst.

  1. Kijk goed naar je vaardigheden om je tekortkomingen te ontdekken.

De beste manier om je avontuur als ondernemer te beginnen is te inventariseren waar je al goed in bent. Experts zeggen dat startende ondernemers hun vaardigheden, hun fase in het leven en de verkoopbaarheid van hun idee of passie onder de loep moeten nemen en daarbij eerlijk tegen zichzelf moeten zijn. Dan moeten zij hun tekortkomingen op een rijtje zetten en zich beraden over een mogelijk team dat de gaten kan opvullen.

64% van alle bedrijven gaan ten onder aan mens-gerelateerde problemen. Succesvolle ondernemers zijn eerlijk over hun sterktes en zwaktes met de mensen om zich heen. De ondernemer kan veel weten van een technologie, maar een medeoprichter of teamlid is waarschijnlijk een betere marketeer. Respecteer dat!

Pas als je jouw kennis en ervaring gecombineerd hebt met dat van je team, kun je vaststellen welke vaardigheden je dient te verbeteren. Leer jezelf te verbeteren. Educatie kan overal vandaan komen: een training, een mentor, een specialist, een programma en nog veel meer. Maak daar gebruik van en investeer in jezelf!

  1. Vind een mentor

Ongeacht of je jezelf traint of een studie volgt om een betere ondernemer te worden, is het cruciaal om kennis en ervaring te zoeken bij mensen die dit al eerder meegemaakt hebben. De beste manier is een professionele mentor te vinden om je te begeleiden bij de start van je onderneming. Hij of zij kan je waardevolle adviezen en tips vanuit eigen ervaringen geven over zakelijke strategieën en uitdagingen en je ook behoeden voor significante, vaak dure fouten.

Volgens experts is mentorschap het belangrijkste element voor een startend bedrijf. Startende ondernemers zijn vaak gebaad bij een klankbord bij mensen die geïnteresseerd zijn in hun bedrijf, die hen de waarheid vertellen en die hen ondersteunen.

Het gebrek aan ervaring van veel nieuwe ondernemers, maken hen extra kwetsbaar voor de uitdagingen van het starten van een onderneming. Een mentor kan hen voorbereiden op deze uitdagingen en hen in de juiste richting sturen.

Er zijn momenten dat de werkdruk zo intens wordt, dat nieuwe ondernemers er bijna aan onderdoor gaan. De tussenkomst van iemand die dit alles al heeft meegemaakt en uitlegt dat “dit niet uniek is”, kan het verschil maken tussen instorten of een situatie beschouwen als een leermoment. Dit maakt een groot verschil. Conclusie: Een goede mentor is de beste verzekering voor het beschermen van je investeringen en je persoonlijke gezondheid.

Op jouw succes

Joop van der Knaap

In dit eerste deel komen twee adviezen naar voren. Deel 2 omvat nog drie andere adviezen.

 

 

Geplaatst in Business, Starters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *