Ieder succesvol bedrijf begon als een DROOM met en PLAN, maar een DROOM zonder PLAN is het recept voor mislukking. 5 Tips voor succes.

Herken je dit?

Je droomt over iets wat je passie is, dat de wereld beter maakt. Iets dat uniek is. Iets dat zo bijzonder is dat niemand er ooit aan gedacht heeft. Iets waarmee je rijk kunt worden…! Dan besluit je op een dag om iets met je droom te gaan doen…..Je gaat voor jezelf beginnen, je wordt ONDERNEMER.

Dan komt in vele gevallen de REALITEIT. Want DROMEN zijn soms bedrog en moeilijker te verwezenlijken dan je dacht. Je weet niet hoe het nu verder moet……! In zakelijke termen; je heb geen BUSINESSPLAN!

Ik ontmoet regelmatig mensen die me gepassioneerd vertellen over hun DROOM en hun PASSIE.  Maar als ik dan even doorvraag, blijkt dat ze meestal geen BUSINESSPLAN hebben. Ze zijn vaak opportunistisch begonnen en gaan alle kanten op. 

Geen PLAN hebben, betekent geen focus, geen geld, veel twijfel en meestal teleurstelling.

 Waarom heb je dan als ondernemer geen businessplan?
Als we op vakantie gaan plannen we toch ook alles zorgvuldig: Wanner? Hoe lang? Waarheen? Hoe komen we daar? Hoeveel geld willen we besteden?

In het persoonlijke leven zijn we van af onze jeugd gewend om te plannen en zijn daar ervaren in. Voor veel nieuwe ondernemers is de zakelijke wereld nieuw en vreemd. Ze hebben nooit ervaring opgedaan met zakelijke planning, die wezenlijk anders lijkt dan in het persoonlijke leven, maar in werkelijkheid niet is.

5 tips voor nieuwe ondernemers

Tip 1           
Praat over je DROOM en LEER. Wees eerlijk tegenover jezelf als het gaat om je (gebrek aan) ervaring in de zakelijke wereld. Praat met succesvolle ondernemers en probeer van hen te leren. Hun product of expertise kan totaal verschillen van het jouwe, maar dat doet niets af aan hun ervaring in de zakelijke wereld. Wees niet bang dat een ander er met jouw DROOM vandoor gaat.

Laat je ego thuis. Doe weer of je terug bent in de eerste klas van de lagere school en LEER! Pas het geleerde toe en leer verder. Bouw “vlieguren” op zoals een piloot.

Tip 2
Vertaal je DROOM in REALITEIT.
Een van de eerste dingen die je moet doen is je DROOM voorleggen aan je doelgroep en hun mening te vragen. Laat je niet ontmoedigen door kritiek. Neem het ter harte en maak aanpassingen waar nodig. Ga door met dit proces totdat je met redelijke zekerheid vastgesteld hebt dat je doelgroep positief denkt over jouw DROOM/REALITEIT.

TIP 3
Maak een PLAN (BUSINESSPLAN)
. Beschrijf hoe je nu en in de toekomst geld gaat verdienen met je DROOM, of een ander DOEL dat je hebt. Laat je hierbij helpen door experts.  Stel pas daarna vast welke additionele vaardigheden, mensen en middelen je nodig hebt, en WANNEER je ze nodig hebt.
(Let op: Heel veel training bedrijven, coaches, marketing specialisten, web bouwers en anderen worden rijk door je dingen te leren of te leveren die misschien (nog) helemaal niet in je plan passen.

TIP 4
Focus.
Houd vast aan de uitvoering van je PLAN zoals je dat geschreven hebt. Leer van situaties die anders gaan dan je  verwacht had, en pas zo nodig je PLAN aan. Wijk zo weinig mogelijk  af van de geplande route.
Een valkuil voor vrijwel alle onervaren ondernemers zijn al die ogenschijnlijk unieke kansen die op je pad komen. Stap daar alleen in als ze passen in jouw PLAN en ze aantoonbaar bijdragen aan je uiteindelijke doel.

TIP 5
Let op financiële middelen.
Houd bij het opstellen van je BUSINESSPLAN altijd rekening met deze drie feiten:

  • Het creëren van omzet duurt bijna altijd langer dan verwacht, en is meestal lager dan gepland.
  • Het opbouwen en positioneren van een nieuw bedrijf duurt vaak langer dan gepland, en kost meestal meer geld dan verwacht.
  • Uitgaven kunnen worden beïnvloedt door onvoorziene externe factoren waar je geen invloed op hebt.

Let altijd goed op je cashflow (beschikbaar geld). Ben niet bang om extern kapitaal (en dus bemoeienis van anderen!) in te schakelen om het voortbestaan of groei van je bedrijf te financieren.

De meeste start-ups komen in moeilijkheden  door (gebrek aan) cashflow en niet door gebrek aan opdrachten of omzet.

Als je de bovengenoemde 5 tips ter harte neemt, wordt je kans op succes aanzienlijk verhoogd. Je bespaart ook veel geld aan uitgaven voor onnodige zaken.

Veel Succes

Joop van der Knaap

 

Geplaatst in Build your Business, Business, Marketing, Starters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *