Een eigen bedrijf starten. Doe je het met partners of doe je het alleen?

In mijn blog van vorige maand had ik het over starten van een succesvol bedrijf door het hebben van een DROOM en een PLAN. Deze maand heb ik het over een aspect dat vrijwel altijd aan de orde komt: Ga ik alleen starten of ga ik starten met partners?

Het antwoord op die vraag is m.i. afhankelijk van wat je wilt met je bedrijf. Alles alléén doen geeft je volledige onafhankelijkheid en controle over je bedrijf.
Samenwerken met partners geeft de mogelijkheid om op een snellere en meer dynamische wijze te groeien.

Als je jezelf gaat profileren als expert op een bepaald vakgebied, je jezelf laat betalen op basis van freelance, detachering, advies of interim management (“uurtjes-factuurtje”) en je voldoende opdrachten kunt verwerven, kun je het beste solo gaan werken. Je moet je alleen realiseren dat je dan geen toekomstige waarde bouwt in je bedrijf en dit later niet kunt verkopen. Ook verdien je geen geld als je om wat voor reden dan ook geen werk verricht. Ook is je bedrijf niet schaalbaar omdat het afhankelijk is van je eigen beschikbare tijd. Omdat je geen waarde opbouwt in je bedrijf, zul je reserves moeten opbouwen voor later.

Als je echter een bedrijf wilt bouwen dat je wilt laten groeien, dat niet alleen afhankelijk is van jouw tijd, aanwezigheid en kennis en dat op termijn een waarde vertegenwoordigd waar je van kunt profiteren, maak je in mijn ervaring vrijwel geen kans op succes als je alles in je eentje wilt doen. Je kansen op succes stijgen enorm als je samenwerkt met anderen.

Je kunt dit op vele manieren doen:

Je kunt complementaire competenties en vaardigheden combineren voor een sterkere organisatie. Je kunt ook gelijksoortige competenties en vaardigheden combineren voor een bredere aanpak of geografische dekking. Je kunt samen een rechtsvorm creëren, opdrachten uitbesteden of delen, diensten inkopen, etc. Mogelijkheden te over.

Maak vooral de keuze VOORDAT je begint met de uitwerking van je PLAN.

Als je kiest voor het bouwen van een bedrijf en dus het beste kan kiezen voor samenwerken met partners, zijn hieronder een aantal aspecten om rekening mee te houden:

Positieve aspecten van het starten met partners:

  • Risico spreiding. Meerdere start-up partners kan betekenen dat er meerdere bronnen van geld zijn, iets dat je zeker kan helpen in de opstart en groeifase. Het investeringsrisico wordt gespreid over meerdere personen. Dit kan je beschermen als je bedrijf niet zo loopt als gepland. Onderschat ook niet het psychologische effect van het hebben van medestanders en de wetenschap dat je niet alleen staat in dit avontuur, vooral als het zakelijke pad wat ruw wordt.
  • Verbreding van je kennis en ervaring. Je hebt waarschijnlijk ervaring in een beperkt aantal vakgebieden. Samenwerking met ervaren mensen op andere vakgebieden verbreedt de kennis binnen het bedrijf. Dit kan je klantenbasis verbreden, het winstpotentieel verhogen en de continuïteit bevorderen. Partners met focus op verschillende vakgebieden spreiden de werkdruk en werken meestal effectiever.
  • Klankborden.Alle ideeën en kansen (JOUW DROMEN) zijn voor jou uniek en wereld hervormend, maar hoe denkt de rest van de wereld daar over? In een samenwerking fungeren partners als een klankbord bij nieuwe ideeën, producten en diensten, nieuwe markten, etc. Hun mening en terugkoppeling kan ter zake kundig, objectief, essentieel en beschermend zijn en je behoeden voor problemen, vooral in een opstartfase. Zij zijn ook teamleden bij brainstorm sessies, probleem analyse en strategische planning. Zoals gezegd: Twee (of meer) weten meer dan één.

Andere aspecten waarmee je rekening moet houden bij het starten met partners:

  • Je zult concessies moeten doen aan je DROOM. Als mede-eigenaar van een bedrijf bepaal jij niet alléén waar het bedrijf heen gaat. Je zult je moeten realiseren dat je partners hebt, die waarschijnlijk voor het grootste deel instemmen met jouw visie, maar mogelijk andere ideeën hebben over de praktische uitvoering. Dit vraagt flexibiliteit en aanpassingsvermogen.
  • Jij bepaalt niet alléén de kwaliteit. Als enige eigenaar kun je zelf beslissen, zonder anderen te betrekken en tijd te besteden aan overleg. Nu heb je partners met wie je afspraken zult moeten maken en overleggen. Je zult moet vertrouwen op de prestaties van anderen om een eindresultaat te bereiken dat voldoet aan jouw kwaliteitsnormen.
  • Persoonlijk gemak en flexibiliteit. Het grootste bezit van de enige eigenaar van een bedrijf is dat hij/zij zelf kan beslissen over de hoeveelheid tijd en inspanning die hij/zij besteed aan het bedrijf. Nu moet er rekening houden met anderen bij het indelen van de zakelijk/privé verhouding.

Het is van essentieel belang om bij het aangaan van samenwerkingen duidelijke afspraken met elkaar te maken over de rollen, werkzaamheden en verwachtingen. Leg deze afspraken schriftelijk vast en omschrijf daarin de consequenties en maatregelen indien de samenwerking niet blijkt te werken.
Zorg ook voor goede juridische afspraken bij het oprichten van een rechtspersoon en laat dit notarieel vastleggen.

Ik heb in mijn zakelijke carrière een aantal bedrijven opgestart. In alle gevallen met twee of meer partners. Ik heb geleerd van de gevolgen van onduidelijke afspraken.
In mijn Build Your Business programma kan ik je helpen bij het opzetten van effectieve samenwerkingen en het voorkomen van kostbare fouten

Veel succes

Joop van der Knaap

Geplaatst in Business, Starters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *